Monday 7 October 2013

dag 59 - Sloppenwijk - 01 oktober 2013

Vandaag heeft Onno een meeting met Steven van de Vijver. Hij is huisarts en leidt hier onder andere een project in de sloppenwijken van Nairobi. Mensen van boven de 35 jaar worden gescreend op hoge bloeddruk en suikerziekte, en iedereen met een te hoge uitslag wordt geholpen om wekelijks langs te komen voor controle en om medicijnen te halen. Zijn eenvoudige medische dienst houdt 2 dagen in de week open huis, in een simpel tentje zitten lokale medewerkers en artsen te wachten op de clienten die zich hier melden. Op deze manier proberen ze chronische ziekten te behandelen en ook te voorkomen. Bijvoorbeeld door het organiseren van kooklessen, om mensen te leren gezonder te eten.

Ik mag mee, en we rijden naar de sloppenwijk. We zitten in een Jeep en achter gesloten deuren en ramen aanschouwen we de straten met hutjes, de mensen, en bezoeken we zijn mini kliniekje midden in de wijk. Ik kan het niet laten en maak vele foto's. Ook hier lijkt Kenya fotogeniek.

Maar vergis je niet. De wijk is gebouwd op een vuilnisbelt. De mensen hier leven van afval, ze verzamelen, wassen alles schoon in de rivier, en proberen dan de producten te verkopen. De stank is meer dan verschrikkelijk. De troep, de rotzooi en de erbarmelijk kleine hutjes. Sinds kort zijn er een aantal straten geasfalteerd, en soms is er wat elektriciteit. Ik kijk mijn ogen uit. De mensen zijn vaak  kleurrijk, feestelijk gekleed en goed verzorgd. Hoe doen ze het, vraag je je af. Overal zijn handeltjes, van prachtige kleine kraampjes vol groente en fruit en de vele kleine winkeltjes tot bergen troep en afval.





No comments:

Post a Comment