Sunday 13 October 2013

dag 65 - Students to be - 07 oktober 2013

Dennis en Isa, 18 jaar
Allebei willen ze graag studeren
De een in Nederland, de ander in Kenya

Dennis gaat naar de Moi University in Kitale, Isa naar Groningen, denkt ze nu.
Dennis heeft gekozen voor Art and education, hij droomt van een carriere als teacher, het liefst op een universiteit, dat betaalt het beste.
Isa geniet van haar gap-jaar, waarin ze haar natuurkunde wil halen, haar Engels wil opvijzelen en internationale ervaring op kan doen.

Isa weet zeker dat ze gaat studeren.
Dennis weet nog niet of hij voldoende geld zal hebben om te kunnen studeren.

Dit jaar heeft hij geluk, zijn vader heeft een lening gekregen en zijn studie is voor dit jaar betaald.
Hij heeft nog meer geluk, want hij heeft zelf ook een lening gekregen om zijn rijbewijs te halen. Als hij die eenmaal heeft kan hij gaan werken als driver, en zo hoopt hij voldoende te kunnen gaan verdienen voor zijn volgende studiejaar. En misschien ook een bijdrage te leveren aan het gezin waarin hij is opgegroeid. Want hij heeft nog 5 broertjes en zusjes, zij moeten ook naar school.

Zijn vader is tuinman en volledig afhankelijk van de goodwill van het gezin waarbij hij werkt. Elk semester is er stress of er wel voldoende schoolgeld is voor alle kinderen. Dennis is de 'firstborn', voor hem wordt alles op alles gezet, zodat hij straks kan meehelpen het gezin te onderhouden.

Isa is de oudste, haar ouders zijn blij om haar te helpen een opleiding te vinden en betalen zodat zij zich optimaal kan ontwikkelen.

Voor Dennis:
Kosten voor een rijbewijs: 125 euro
Kosten voor 1 studiejaar, inclusief kost en inwoning: 700 euro

Voor Isa:
Kosten voor 1 rijles van 2,5 uur: 125 euro
Kosten voor 1 studiejaar, uitwonend: minimaal 1000,- per maand


Voor Dennis is een schuld van 125 euro bijna niet op te brengen, voor zijn vader betekent een schuld van 700 euro heel veel slapeloze nachten. Gelukkig had hij eindeloos lang gespaard, en heeft hij al 400 euro. Nu is de schuld nog 300 euro. Nog steeds zijn dat grote zorgen.

En nu probeert Isa een sponsorship op te zetten voor Dennis. Omdat de kans op een beter leven begint met educatie. Alle (kleine) bijdragen zijn van harte welkom. Zodat ook Dennis kan studeren. En zijn vader weer kan slapen.

Wordt vervolgd....

1 comment: