Wednesday 4 September 2013

dag 27 - Open haardvuur - 31 augustus 2013

Voor iedereen die het vergeten was, want ja, jullie hebben nu een prachtige zomer, het is hier winter en koud. Je zou het niet zeggen, zo recht onder de evenaar, maar echt, we hebben vele lagen aan, jassen, truien, sjaals, dikke sokken, lange broeken, en vooral s'avonds is het afzien.
De Afrikanen lopen met bivakmutsen op, en de nightwatch Kazungu heeft het echt zwaar in de nachtelijke kou. We bieden hem aan uit te kijken naar een houtkachel, maar daar wil hij niets van weten, hij is bang in slaap te vallen als het behaaglijk warm is. Ik kan niet inschatten of dit een politiek correct antwoord is, of echt gemeend. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat je al die uren in je eentje wakker kan blijven.

In de woonkamer hebben we een hele grote open haard en we besluiten deze in te zetten, onze tuinman blijkt waanzinnige vuurtjes te kunnen bouwen en voortaan stookt hij elke avond het vuur flink op.
Het probleem, er is hier niets zonder een probleem, de afvoer werkt onvoldoende, dus het rookt in huis ipv in de schoorsteen.

Een knip-en-plak-werkje van karton om de opening van de haard te verkleinen, biedt uitkomst.

En het is wel lekker warm!




No comments:

Post a Comment